Rapporten en zaakverslagen
Rechtmatigheid bijstandsuitkering in twijfel getrokken
21-10-2015
Vanwege niet tijdige verwerking van wijziging van adresgegevens wordt een Amsterdamse bijstandsgerechtigde uitgeschreven uit de gemeentelijke basisadministratie. De gemeente nodigt de man twee keer uit vanwege controle op de rechtmatigheid van zijn bijstandsuitkering. Die brieven adresseert de gemeente naar huisnummer 7 in plaats van huisnummer 7D. Ze bereiken de man niet en zijn uitkering wordt met ingang van 15 december 2014 ingetrokken. Die beschikking ontvangt de man gelukkig wel. Hij dient op 8 mei 2015 een bezwaarschrift in. Op 3 juni heeft hij nog geen uitnodiging voor een hoorzitting ontvangen. Omdat zijn financiële positie benard wordt en zijn uitkering in 2014 om dezelfde reden – en daarmee ten onrechte – werd beëindigd, wendt hij zich tot de Gemeentelijke Ombudsman.
Kort daarna krijgt de man een uitnodiging voor de hoorzitting. De ombudsman spreekt met de man af om dit eerst af te wachten. Twee weken later, het is dan begin juli, informeert de ombudsman bij de gemeente naar de beslissing op het bezwaarschrift. Weer tien dagen later is er nog niets gebeurd: de behandelaar van het bezwaarschrift is met vakantie. De gemeente begrijpt dat de beslissing niet nog langer op zich kan laten wachten: de man ontvangt sinds maart 2015 geen uitkering meer. De bezwaarmedewerker rondt tijdens haar vakantie de beslissing op het bezwaarschrift af. Het bezwaarschrift wordt gegrond verklaard. De gemeente zet er vaart achter: de man krijgt met spoed een voorschot, in afwachting van de berekening van de nabetaling. De ombudsman vraagt de gemeente na te gaan of de man recht heeft op wettelijke rente; volgens de beleidsregels moet de gemeente dat uit eigen beweging doen.
Zes weken later bericht de gemeente dat de man ook wettelijke rente krijgt en dat dat bedrag intussen naar de man is overgemaakt. Gezien deze afloop sluit de ombudsman het dossier. Langs deze weg vraagt hij wel aandacht voor de volgende punten:
- bewaak de termijnen en informeer de burger als de behandelingstermijn wordt verlengd, zoals de ontvangstbevestiging op een bezwaarschrift ook toezegt.
- zorg voor een adequate overdracht van zaken in geval van vakantie van behandelaren
- ken uit eigen beweging wettelijke rente toe in geval een burger daarop recht heeft en niet alleen als een burger daarom expliciet vraagt.