Rapporten en zaakverslagen
Uithuisplaatsing kan beter worden gecommuniceerd
25-11-2015
Jeugdbescherming Regio Amsterdam (JBRA) raakt bij een gezin betrokken doordat er problemen waren met de kinderen op school. In verband met schuldenproblematiek - gas, water, elektra waren afgesloten - zijn de kinderen vrijwillig uit huis geplaatst bij een familielid. Het was bij JBRA bekend dat bij deze tante ook een familielid woonde met een strafblad, overigens niet voor een delictsoort waardoor de kinderen gevaar zouden lopen. Deze situatie zou tijdelijk zijn en JBRA heeft daarom geen punt gemaakt van dit strafblad. Doordat moeder ernstig ziek werd leek het verblijf bij tante toch langer te gaan duren. Moeder heeft toen zelf naar een andere oplossing gezocht en gevonden in de vorm van een familielid, die naar Nederland zou komen en voor de kinderen zou gaan zorgen. Daar kon JBRA niet op wachten. De kinderen zijn toen heel plotseling weggehaald bij tante en ondergebracht bij een hen onbekend pleeggezin. Moeder kan deze handelswijze niet volgen en heeft hierover een gesprek bij JBRA. Hierin vertelt JBRA dat rond de overplaatsing van de kinderen dingen zijn gebeurd die niet hadden moeten gebeuren. De Gemeentelijke Kinderombudsman (GKO) heeft ook over de overplaatsing met JBRA gesproken. Overigens heeft het gezin heeft inmiddels andere gezinsmanager gekregen, die moeder als steun ervaart. De kinderen zijn weer thuis, er is begeleiding en de familie biedt praktische hulp.
Wat betreft de communicatie: in het verleden is het inderdaad voorgekomen dat er over moeder gesproken werd (bijv door school en JBRA) ipv met moeder. Het uitgangspunt van JBRA is echter nu ‘generiek gezinsgericht werken’, dat wil zeggen alle personen in het gezin betrekken en alles bespreken. Dat is ook wat moeder sinds de komst van de nieuwe gezinsmanager ervaart.
Deze bevindingen neemt GKO mee in haar beantwoording van de vragen van Jeugd over uithuisplaatsingen. Dit dossier is gesloten.