Rapporten en zaakverslagen
Vrouw is het niet eens met de verrekening verhaalsbesluit
08-12-2015
De gemeente Amsterdam stuurt een vrouw een verhaalsbesluit vanwege haar onderhoudsplicht voor haar kinderen en haar bijstandsgerechtigde ex-echtgenoot. Zij is het met de berekening niet eens, onder meer vanwege de bij de berekening betrokken huur. Wat is het geval? Zij huurt een kamer inclusief service-, energie- en waterkosten ad € 600,- per maand. Over een specificatie in de vorm van een splitsing tussen kale huur enerzijds en overige kosten anderzijds beschikt zij niet. Daarom gaat de gemeente uit van een kale huur van € 227,- per maand; dit is volgens de gemeente de nominale huur.
De vrouw stuurt een bezwaar annex klacht naar de gemeente (afdeling Handhaving, team Verhaal). Die geeft schriftelijk antwoord op haar vragen en houdt vast aan de oorspronkelijke berekening. De vrouw blijkt het in het bijzonder met één onderdeel, te weten de hoogte van de huur, niet eens.
De vrouw kampt met lichamelijke en psychische problemen en is druk doende haar leven op orde te krijgen, onder meer door te verhuizen naar een appartement buiten Amsterdam waar zij ruimte heeft om haar kinderen te ontvangen. Zij legt voor dat dit financieel niet mogelijk is, als de gemeente haar dwingt de verhaalsbijdrage te betalen. Bovendien gaat de hiermee gepaarde spanning ten koste van haar gezondheid.
Daarom wendt zij zich tot de Gemeentelijke Ombudsman.
Desgevraagd buigt de gemeente zich nogmaals over de kwestie. Dat leidt tot een herberekening van de verhaalsbijdrage vanwege een andere verdeling van de kale huur versus vaste lasten.
Op voorstel van de ombudsman komt er een gesprek met de vrouw om haar de gewijzigde berekening en de achtergrond van de verhaalsbijdrage uit te leggen. Naar aanleiding van dat gesprek overleggen de betrokken WPI-medewerkers nogmaals. Besloten wordt om de vrouw ‘lucht’ te geven om met gespecialiseerde hulp haar leven op orde te krijgen. Concreet betekent dat dat de gemeente op grond van de persoonlijke situatie van de vrouw gedurende een half jaar geen verhaalsbijdrage zal innen. Daarnaast zal de gemeente een document met informatie over de verhaalsbijdrage opstellen, dat voortaan bij correspondentie over verhaalsbijdragen zal worden meegestuurd.
De ombudsman is verheugd over dit maatwerk en over het voornemen om een informatieblad op te stellen: een vorm van actieve informatieverstrekking.
De ombudsman adviseert de vrouw om met behulp van de sociaal raadslieden in haar nieuwe woonplaats te bekijken welke ondersteuningsmogelijkheden, zowel financieel als anderszins, er nog zijn. Hij neemt contact met de sociaal raadslieden ter plaatse op, die toezeggen dat zij de vrouw zullen benaderen.