Rapporten en zaakverslagen
Verhuurder gemangeld
20-04-2011
Al 50 jaar verhuurt een vrouw een sociale huurwoning. Via een brief van de Dienst Wonen Zorg en Samenleven (WZS) komt ze erachter dat de huurster sinds vijf maanden niet meer in de woning woont en dat er twee andere mensen staan ingeschreven op het adres, die niet bij naam worden genoemd. De dienst vraagt de vrouw de woning leeg te melden en binnen vier weken een nieuwe huurder voor te dragen voor een huisvestingvergunning. Nadat de onderhuurders door inspanningen van de advocaat van de vrouw zijn vertrokken, informeert de advocaat de dienst over de renovatieplannen. WZS accepteert de renovatiemelding niet, omdat bij een buitendienstonderzoek zou zijn geconstateerd dat de woning nog bewoond wordt. Tevens laat de dienst weten dat de renovatietermijn van negen maanden al bijna is verlopen. De advocaat kan dit misverstand niet telefonisch rechtzetten, en WZS raadt hem aan een zienswijze in te dienen. Daarom schrijft hij de dienst dat de woning echt leeg is en de renovatie niet eerder kon beginnen. Hierop geeft de dienst alsnog een termijn om de woning op te knappen.
Vast staat dat de dienst de renovatiemelding onterecht niet heeft geaccepteerd en bij het geven van een renovatietermijn geen rekening heeft gehouden met het feit dat de vrouw nog niet kon beginnen met de verbouwing. De dienst had ofwel de vrouw direct moeten aanschrijven, ofwel de renovatietermijn uit zichzelf moeten verlengen met de tijd dat de dienst met de aanschrijving heeft gewacht. Nu dit is nagelaten heeft de dienst gehandeld in strijd met de vereiste van redelijkheid.
Daarnaast blijkt dat de dienst niet zo flexibel is om dat naar aanleiding van een telefoontje van de advocaat op te lossen, maar verwijst naar de procedure. De dienst had het telefonisch bericht aan moeten nemen. Nu dit is nagelaten heeft de dienst gehandeld in strijd met het vereiste van fair play.
Aanbeveling
De ombudsman verzoekt de wethouder Wonen te onderzoeken of het mogelijk is om, in het kader van de handhaving van de huisvestingsverordening, de persoonsgegevens uit de Gemeentelijke Basisadministratie van een bewoner aan de particuliere verhuurder van de betreffende woning te verstrekken.