Rapporten en zaakverslagen
Beneden Amsterdams Peil
15-12-2011
Het is bekend: Amsterdam is gebouwd op palen. Die houten funderingspalen mogen niet te lang droog staan want dat kan schade tot gevolg hebben. Een goede grondwaterstand is dus van groot belang is. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij de gemeente.
Als een bewoner van stadsdeel Zuid ziet dat door funderingswerkzaamheden in zijn woonblok het grondwaterpeil langere tijd laag is en schade aan de funderingspalen dreigt, dringt hij bij de gemeente aan op voldoende toezicht en handhaving. Omdat de resultaten van de inspanningen van het stadsdeel hem bij lange na niet gerust stellen, wendt hij zich tot de ombudsman.
Dan blijkt dat bij grondwateronttrekking het stadsdeel, de Dienst Milieu en Bouwtoezicht (DMB) en Waternet betrokken zijn. De ombudsman gaat met deze instanties om de tafel zitten om de samenwerking en de uitvoering te bespreken. De organisaties hadden geen of nauwelijks contact over de verlening van toestemming voor het onttrekken van grondwater, zo blijkt. Ook nadat ze naar aanleiding van de klachten van de bewoner de koppen bij elkaar hebben gestoken, loopt de informatie-uitwisseling nog spaak. De afstemming tussen de diensten heeft nog niet in de hele stad haar beslag gekregen. Op eigen initiatief heeft het stadsdeel extra voorwaarden aan een omgevingsvergunning verbonden als er ook grondwater wordt weggepompt om het grondwater op peil te houden. Deze werkwijze is echter nog niet in de hele stad verankerd.
Als professional en expert op het gebied van bouwen en waterhuishouding hadden DMB, stadsdeel Zuid en Waternet eerder tot het inzicht moeten komen dat er bij grondwater gerelateerd bouwen onderlinge afstemming en overleg nodig is. Nu dit lange tijd niet gebeurd is, hebben de diensten er onvoldoende aan gedaan om te voorkomen dat houten funderingspalen te lang droogstaan.
Aanbevelingen
De ombudsman doet hierbij de volgende aanbevelingen aan de voor de waterhuishouding en het bouwtoezicht verantwoordelijke wethouders en portefeuillehouders teneinde een verantwoord beheer van het grondwater bij bouwwerkzaamheden te realiseren:
- borg samenwerking bij de verlening van de onderscheidende vergunningen en bij de uitvoering van het toezicht;
- zorg dat er in de hele stad extra voorwaarden aan een omgevingsvergunning worden verbonden bij grondwater gerelateerd bouwen;
- bezie of er aanleiding is voor de heroprichting van de commissie Grondwater.
Opvolging:
In april 2012 komt het college van B&W met een uitgebreide bestuurlijke reactie. Doel hiervan is het realiseren van een verbeterd verantwoord beheer van het grondwater bij bouw- en sloopwerkzaamheden. Met deze maatregelen wordt gehoor gegeven aan de aanbevelingen van de ombudsman.