Rapporten en zaakverslagen
Adreswijzing doorgegeven, toch een naheffingsaanslag
03-05-2012
Een man verhuist in 2009 van stadsdeel Zuid naar stadsdeel Oost. Hij geeft zijn adreswijziging bij de balie van het stadsdeelkantoor door. In mei 2011 ontvangt hij een naheffingsaanslag. Het blijkt dat zijn adreswijziging niet bij Cition terecht is gekomen, waardoor zijn bewonersparkeervergunning voor gehandicapten verlopen is. De man voert dit in bezwaar aan. Cition verklaart het bezwaar ongegrond: het is aan vergunninghouders zelf om een adreswijziging door te geven. Nu heeft Cition de brieven waarin de man gewezen werd op de noodzaak voor verlenging, naar het oude adres gestuurd. De man wendt zich tot de ombudsman. Deze vraagt in het kader van het onderzoek ook een reactie aan de Dienst Basisinformatie als beheerder van de Gemeentelijke Basisadministratie. Deze dienst meldt dat Cition gebruik hoort te maken van het gemeentelijke systeem ‘Paraplu’ dat ervoor moet zorgen dat burgers hun adreswijziging aan overheidsinstanties maar één keer hoeven door te geven. Dat is hier niet gebeurd.
De ombudsman constateert dat als Cition de adreswijziging had verwerkt, de man naar alle waarschijnlijkheid zijn vergunning verlengd zou hebben. Hij beveelt daarom ten eerste aan dat de naheffingsaanslag wordt ingetrokken en ten tweede dat Cition gebruik gaat maken van Paraplu, zodat burgers in overeenstemming met dit systeem hun adreswijziging maar één keer aan een gemeentelijke instantie hoeven door te geven. Tot slot beveelt hij opnieuw aan dat de termijn van de Amsterdamse bewonersparkeervergunning voor gehandicapten geharmoniseerd wordt met de Europese Gehandicaptenparkeerkaart.
Aanbevelingen
- De ombudsman verzoekt de portefeuillehouder Parkeren van stadsdeel Oost te bevorderen dat de naheffingsaanslag wordt ingetrokken.
- De ombudsman verzoekt de Wethouder voor Bedrijven te bevorderen dat Cition de verplichting om Paraplu te benutten nakomt, zodat adreswijzingen die bij een stadsdeelbalie worden doorgegeven, verwerkt worden.
- De ombudsman verzoekt de Wethouder voor Verkeer en Vervoer de toezegging om de termijnen van de GA vergunning te harmoniseren met de termijn van Europese Gehandicaptenparkeerkaart, na te komen.
Opvolging
Stadsdeel Oost heeft de naheffingsaanslag ingetrokken. Ook hoeft de man de naheffingsaanslagen die in het stadsdeel Centrum zijn opgelegd niet meer te betalen.
'
Cition brengt de imlicaties van het gebruik van mutaties in GBA ein 2012 in kaart, waarbij de prioriteit uitgaat naar vergunninghouders van een gehandicaptenparkeervergunning. Aan deze vergunning zijn geen betaling en geen vergunninggebied verbonden, wat inhoudt dat de wijziging direct in kan gaan. De ombudsman heeft gevraagd naar de uitkomst hiervan.
Verder zijn de looptijden van de digitale GPK en de GA-vergunning voor bewoners gelijkgetrokken en vastgesteld op vijf jaar. Dit is in 2012 gebeurd in het kader van de optimalisatie van het GPK-proces.