Rapporten en zaakverslagen
Geen coulance voor gehandicapte parkeerster
22-05-2012
In Amsterdam mogen gehandicapten gratis parkeren. Houders van een Europese gehandicaptenparkeerkaart (GPK) kunnen een parkeervergunning bij de gemeente aanvragen, waarmee ze mogen parkeren op alle fiscale plekken. Als een dame op leeftijd deze vergunning niet op tijd verlengt, omdat ze denkt dat dit tegelijk met het verlengen van de GPK gebeurt, ontvangt ze bij het parkeren in stadsdeel West een naheffingsaanslag (nha). Ze gaat hiertegen in bezwaar, maar het stadsdeel blijft er bij dat de nha terecht is opgelegd. De vrouw had haar vergunning maar op tijd moeten verlengen.
Aangezien verzoekster materieel gezien recht heeft om gratis in Amsterdam te parkeren en de verschillende looptijden van de GPK en de GA-vergunning tot verwarring leiden, had het het stadsdeel gepast om zich coulanter jegens verzoekster op te stellen, zo oordeelt de ombudsman. Met het opleggen van een nha aan gehandicapten die recht hebben op gratis parkeren, maar hiertoe niet de juiste procedure hebben gevolgd, wordt geen zinnig doel gediend.
Aanbevelingen
De ombudsman verzoekt de portefeuillehouder Parkeren van het stadsdeel te bevorderen dat de naheffingsaanslag wordt ingetrokken.
Daarnaast verzoekt hij de portefeuillehouder Parkeren te bevorderen dat de looptijden van de Europese GPK en de GA-vergunning gelijk worden getrokken.
(In het rapport ‘Adreswijziging doorgegeven, toch een naheffingsaanslag’[1] heeft de ombudsman de wethouder voor Verkeer en Vervoer verzocht om de toezegging om de termijn van de GA -vergunning te harmoniseren met de termijn van de Gehandicaptenparkeerkaart, alsnog na te komen.)
Opvolging
Naar aanleiding van het rapport is de naheffingsaanslag alsnog ingetrokken. De looptijden van de digitale GPK en de GA-vergunning voor bewoners zijn in het kader van de optimalisatie van het GPK proces gelijkgetrokken en vastgesteld op vijf jaar. De papieren GA vergunning voor passagiers is vanwege de fraudegevoeligheid nog steeds twee jaar geldig.