Rapporten en zaakverslagen
Fiets weg zonder rechtsbescherming
25-07-2012
Een man woont buiten Amsterdam en moet gemiddeld een keer per week in Amsterdam zijn voor zijn werk. Zijn fiets staat geparkeerd in een rek op de Keizersgracht. In de periode 25 november tot 10 december 2011 is de man in het buitenland. Bij terugkomst in Amsterdam blijkt het stadsdeel op 1 december 2011zijn fiets te hebben verwijderd, terwijl het stadsdeel op 28 november een waarschuwingsbord heeft geplaatst ter aankondiging van de verwijdering. De man dient een klacht in bij het stadsdeel. Daarbij wijst hij uitdrukkelijk op de korte termijn tussen aankondiging en verwijdering.
In de reactie op de klacht meldt het stadsdeel dat de fiets verwijderd is op grond van “feitelijk handelen”. Verder meldt het stadsdeel dat er minimaal één week voor verwijdering waarschuwingsborden moeten worden geplaatst en dat de man niet voor een schadevergoeding in aanmerking komt omdat die borden tijdig zijn geplaatst. De man kan zich hierin niet vinden en wendt zich tot de ombudsman.
Desgevraagd laat het stadsdeel de ombudsman weten dat ”feitelijk handelen” duidt op het verwijderen van een fiets terwijl er geen sprake is van overtreding van een verbodsbepaling van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Hierbij gaat het om een privaatrechtelijke handeling van verwijdering van de fiets. Daarbij bestaat voor de burger geen bezwaarmogelijkheid, maar slechts een civiele rechtsgang door een schadeclaim op grond van onrechtmatige daad.
De ombudsman constateert dat het stadsdeel bij de klachtbehandeling de feiten niet heeft gecheckt en op basis van een aanname de klacht afgehandeld heeft, nu het stadsdeel de waarschuwingsborden niet minimaal één week voor de verwijderingsdatum heeft geplaatst. Ook belemmert de constructie van verwijdering op grond van “feitelijk handelen”de burger in zijn rechtsbescherming. Nadat de ombudsman dit aan het stadsdeel voorlegt, laat het stadsdeel weten de Centrale Stad te adviseren de APV op dit punt aan te passen. De ombudsman ziet aanleiding een aanbeveling aan het rapport te verbinden.
Aanbeveling
De ombudsman verzoekt de burgemeester - verantwoordelijk voor de portefeuille handhaving en regelgeving – de juridische grondslag en de rechtsbescherming in de meest voorkomende situaties van fietsverwijdering te waarborgen en uniformeren door vastlegging van die situaties in de APV.