Rapporten en zaakverslagen
Tekortschietend toezicht bij bouwoverlast II
23-08-2012
Een man woonachtig in stadsdeel Zuid ontdekt dat er scheuren in de muren van zijn huurwoning ontstaan na sloop- en bouwwerkzaamheden aan een buurpand. Hij wendt zich daarom tot het stadsdeel met het verzoek om te handhaven. Het stadsdeel inspecteert de bouwplaats, maar negeert de woning van de man. De scheuren worden met de dag erger en er ontstaan allerlei andere ernstige gebreken aan de woning. De man wendt zich opnieuw tot het stadsdeel en toont door middel van foto’s de ernst van de situatie aan. Het stadsdeel beroept zich op de eerdere inspectie en laat de man weten dat de bouwwerkzaamheden op een veilige wijze plaatsvinden. Kort daarna verzakt de vloer in de woning van de man en beginnen gas-, riool- en waterleidingen het te begeven. Het stadsdeel stuurt uiteindelijk toch iemand langs om de woning van de man te beoordelen. De verbouwwerkzaamheden blijven echter doorgaan en de man wordt door de achteruithollende conditie van de woning gedwongen zijn kinderen te evacueren. De man kan zich niet vinden in de manier waarop het stadsdeel te werk gaat en wendt zich tot de ombudsman. Uit onderzoek van de ombudsman blijkt dat de man in totaal bijna twee maanden lang aandacht van het stadsdeel heeft gevraagd voor de schade die zijn huurwoning opliep als gevolg van bouwwerkzaamheden. Het stadsdeel heeft verzuimd om tijdig feitelijk op te treden tegen de bouwoverlast. Indien het stadsdeel de situatie direct na de eerste melding de woning van de man had geïnspecteerd, had toen al geconstateerd kunnen worden dat schade werd veroorzaakt door de bouwwerkzaamheden. Het stadsdeel had in dat geval de eigenaar van het buurpand ertoe kunnen bewegen om de werkzaamheden stil te leggen en zo de risico’s voor de veiligheid en gezondheid van de man te beperken. De ombudsman overweegt dan ook dat het stadsdeel de regie volledig uit handen heeft gegeven en de man ten onrechte heeft overgeleverd aan het doen en laten van de verhuurder en de eigenaar van het buurpand.
Aanbeveling
De ombudsman verzoekt de verantwoordelijke portefeuillehouder van het stadsdeel zorg te dragen voor een vertrouwenwekkende werkwijze bij meldingen van bouwoverlast, waarbij het stadsdeel:
- de burger tijdig en actief informeert over taken en verantwoordelijkheden van het stadsdeel;
- zichtbaar en effectief optreedt bij signalen over mogelijke veiligheidsrisico’s en
- een adequate registratie bijhoudt van de meldingen en klachten.
De ombudsman verwijst met betrekking tot de bovenstaande aanbeveling tevens naar het rapport “Tekortschietend toezicht bij bouwoverlast I”, rapportnummer RA121535, waarin eenzelfde soort zaak speelde in Stadsdeel Zuid. De rapporten hebben in onderlinge samenhang geleid tot bovenstaande aanbeveling.
Opvolging
Het stadsdeel neemt de aanbevelingen ter harte en de rapporten hebben tot de volgende acties geleid:
- Bij meldingen/constateringen van gevaarlijke situaties en ernstige bouwoverlast zal onmiddellijk worden opgetreden. Het stadsdeel zal in alle gevallen contact opnemen met de melder om de mogelijkheden en aanpak te informeren.
- Het klachtproces zal zodanig worden ingericht dat het belang van de klager en niet van de uitvoerende voorop staat:
a. Trainen van medewerkers op communicatie over klachten;
b. Protocol klachtbehandeling en registratie wordt in oktober 2012 vastgesteld. - Het stadsdeel heeft aandacht voor het beter inrichten van het klachtenregistratiesysteem en het het feit dat klachten nu via verschillende kanalen binnen komen.