Rapporten en zaakverslagen
Verzoeken om handhaving ‘tussen wal en schip geraakt’
11-04-2013
Een man heeft moeite met het in- en uitvaren van zijn woonschip in de Entrepothaven doordat er pleziervaartuigen afgemeerd liggen aan de douanesteiger. Op de steiger staan bovendien borden dat afmeren niet toegestaan is. Hij dient daarom een verzoek tot handhaving in bij Waternet. Nautische inspecteurs van Waternet bekijken de situatie ter plaatse en beoordelen dat de man genoeg ruimte heeft om in- en uit te varen. Verder adviseert Waternet de man om contact op te nemen met Stadsdeel Oost, omdat het stadsdeel verantwoordelijk is voor het afmeerbeleid en de handhaving daarop. De man doet dit, maar wordt door het stadsdeel terugverwezen naar Waternet: de bevoegdheid om handhavend op te treden wegens het niet naleven van een afmeerverbod ligt niet bij het stadsdeel. Het stadsdeel stelt Waternet hiervan op de hoogte en Waternet geeft aan het handhavingsverzoek van de man op te pakken. De man verneemt niets meer en stuurt na enkele maanden een herinnering aan Waternet en nadien ook herinneringen naar het stadsdeel. Omdat reacties van beide instanties uitblijven, wendt hij zich tot de ombudsman. Uit onderzoek van de ombudsman blijkt dat zowel Waternet als het stadsdeel steken hebben laten vallen. Zo heeft het stadsdeel geen navraag meer gedaan bij Waternet en heeft Waternet verder niets meer ondernomen omdat daar ‘in nautische zin’ geen noodzaak toe was. De brieven van de man aan het stadsdeel zijn voorts niet in behandeling genomen. De ombudsman constateert dat de publieke informatieverstrekking van beide instanties aan duidelijkheid te wensen over laat. Het is daardoor ondoorzichtig wie nu precies wat doet op het water.
Aanbeveling
De ombudsman verzoekt de wethouder er op toe te zien dat de publieke informatie over de bevoegdheden en taken van handhaving van stadsdelen versus Waternet op en om het water, in onderling overleg, eenduidig en duidelijk wordt vastgelegd.
Opvolging
Op 24 juni 2013 heeft de portefeuillehouder Handhaving van het stadsdeel Oost gereageerd. Deze legt nogmaals uit dat Waternet de bevoegde instantie was om op te treden. Het stadsdeel erkent dat het verzuimd heeft bij Waternet navraag te doen naar de afloop en dat de informatieverstrekking over de bevoegdhedenverdeling onduidelijk was. Het stadsdeel zal de informatie op de website op dit punt aanpassen. De wethouder liet op 9 juli 2013 weten Waternet te hebben verzocht om dit onderwerp stadsbreed aan de orde te stellen en afspraken te maken over de wijze waarop het publiek beter kan worden geïnformeerd. Waternet zal het onderwerp agenderen voor het eerstvolgende periodiek overleg van alle afdelingshoofden Handhaving van de stadsdelen. De ombudsman zal over de gemaakte afspraken op de hoogte worden gesteld.