Rapporten en zaakverslagen
Geen maatregelen tegen overlast
09-07-2013
De tuin van een echtpaar grenst aan een openbaar hofje. Na een herstructurering blijkt het grasveld in het hofje geschikt om te voetballen. Grote groepen jongeren gebruiken het dan ook als trapveld met alle overlast van dien: veel geschreeuw, schade aan de tuinafrasteringen en planten in de tuinen en in het hofje. Daarnaast laten de jongeren zwerfvuil achter. Sinds 2008 vragen het echtpaar en andere omwonenden het stadsdeel om maatregelen om de overlast tegen te gaan, maar dat levert geen resultaat op. Uiteindelijk benadert men de ombudsman.
Het stadsdeel bestrijdt niet dat er sprake is van overlast, maar voert praktische bezwaren aan tegen het nemen van maatregelen. Toen buurtbemiddeling niet tot enig resultaat leidde, volstond het stadsdeel met een inventarisatie van de standpunten. Het liet echter na om vervolgens zelf een standpunt in te nemen over de in het geding zijnde belangen, en daarbij een keuze te maken. Het stadsdeel had grofweg twee mogelijkheden: voetballen verbieden (al dan niet in combinatie met het feitelijk onmogelijk maken door het aanbrengen van beplanting en/of niveauverschillen) dan wel voetballen toestaan maar dan effectief optreden tegen de overlast (die zich tot op heden voordoet).
Het beeld rijst op van een overheid die zich beperkt tot een inventarisatie van wensen en verwachtingen bij diverse buurtbewoners maar zich verder afzijdig houdt bij, en onvoldoende geïnteresseerd is in door burgers ervaren overlast. De ombudsman acht daarbij van belang dat de omwonenden geen alternatief hebben voor eigen huis en tuin, en dat de voetballende jeugd in de directe omgeving kan beschikken over daarvoor bestemde trapveldjes.
De ombudsman stelt vast dat geen sprake is geweest van een heldere belangenafweging en evenmin van een effectieve aanpak van de klachten en ziet hierin aanleiding om een aanbeveling aan dit rapport te verbinden.
Aanbeveling
De ombudsman verzoekt de portefeuillehouder te bevorderen dat het stadsdeel een keuze maakt ten aanzien van het dagelijks gebruik van het hofje (meer in het bijzonder, of daar gevoetbald mag worden) en daarbij rekening houdt met mogelijke negatieve gevolgen van deze keuze (optreden bij overlast indien voetballen wordt toegestaan).
Opvolging
Het stadsdeel heeft de ombudsman op 25 maart 2014 laten weten dat veldje anders zal worden ingericht om het voetballen onmogelijk maken. De omwonenden mogen bij de inrichting kiezen uit twee opties. Op 23 mei 2014 meldde het stadsdeel dat de omwonenden hun keuze hebben gemaakt. In juni 2014 zal worden gestart met de herinrichting van het veldje.