Rapporten en zaakverslagen
Het vastzetten van een scootmobiel in een AOV-taxi
18-07-2013
Een vrouw maakt gebruik van een scootmobiel. Ze beschikt over een AOV-vervoerspas.
Tijdens een rit met een taxibus botst haar eigen scootmobiel tegen haar op omdat deze niet goed is bevestigd. De vrouw houdt daar kneuzingen aan over. Een half jaar later overkomt haar hetzelfde. Haar huisarts constateert zware kneuzingen aan milt en lever. De vrouw stuurt Connexxion een brief waarin zij het voorval uit de doeken doet en Connexxion voor de geleden schade aansprakelijk stelt. De schade aan de scootmobiel wordt vergoed. De vrouw stelt echter daarnaast diverse soorten schade te hebben geleden van totaal € 500,- . Deze is nog in behandeling. Tijdens een volgende rit wordt de vrouw opnieuw door haar eigen scootmobiel in een taxi van Connexion aangereden. Ook dit maal had de chauffeur, ondanks dat de vrouw daar expliciet om vroeg, de scootmobiel niet (goed) vastgezet. Over al deze incidenten dient de vrouw klachten in bij Connexion en/of bij de WMO-helpdesk. Voorts maakt zij melding van nog acht ritten waarbij haar scootmobiel niet goed is vastgezet. De vrouw wendt zich ook tot de ombudsman die een onderzoek instelt.
De ombudsman stelt vast dat de scootmobiel van de vrouw diverse keren niet of onvoldoende is vastgezet met als gevolg dat verzoekster lichamelijk letsel heeft opgelopen. Uit onderzoek van Connexxion zelf blijkt dat de scootmobiel goed kan worden verankerd in de twee soorten voertuigen die voor het vervoer worden gebruikt. Volgens Connexxion zijn haar eigen chauffeurs allemaal tot taxichauffeur opgeleid en volgen periodiek aanvullende cursussen voor dit soort doelgroepenvervoer. Aangezien Connexxion zich van een verklaring onthoudt over de vraag of en in hoeverre ook de chauffeurs van onderaannemers adequaat zijn opgeleid en de hulpmiddelen van reizigers (op de juiste wijze) verankeren, verbindt de ombudsman een aanbeveling aan dit rapport.
Aanbeveling
De ombudsman verzoekt de wethouder Zorg te bevorderen dat WZS erop toeziet dat alle chauffeurs in dienst van Connexxion en onderaannemers van Connexxion adequaat zijn opgeleid wat betreft het vastzetten van hulpmiddelen in AOV-taxi’s.
Opvolging
WZS heeft bij Connexxion aangedrongen op een plan van aanpak dat ervoor moet zorgen dat alle chauffeurs de veiligheidsvoorschriften naleven.