3D casus: Ontruiming dreigt binnen een jaar weer
Na ontruiming van een gezin uit hun woning in januari 2014, dreigt het gezin per 1 februari 2015 weer op straat staan. Voor de kerst was er nog een gesprek geweest bij schuldhulp. De ombudsman doet navraag bij de gemeente. De gemeente laat weten dat de GGD naar aanleiding van een mail van de vrouw aan de wethouder betrokken is en het gezin wordt uitgenodigd voor een gesprek met als doel onderdak te regelen.
Daarnaast zal de gemeente samen met het gezin een plan van aanpak voor de lange termijn gaan opstellen. Een medewerker van de betrokken afdeling is al langere tijd in contact met het gezin om de financiële situatie te verbeteren en schuldhulpverlening in te zetten.
Ondanks de begeleiding van professionals is dit gezin na een eerdere ontruiming weer in de problemen gekomen en de vraag rijst of de hulpverlening niet intensiever of anders aangepakt moet worden. Tegelijkertijd kan niet van hulpverleners gevraagd worden dat zij altijd slagen, omdat burgers uiteindelijk zelf keuzen maken om hun leven wel of niet op orde te krijgen. Daarom is het van belang dat gemeenten reële prestatie indicatoren gebruiken. Als er louter op succes wordt gestuurd, kan dat een perverse prikkel in de uitvoering tot gevolg hebben.
