Ombudsman presenteert onderzoek naar Re-integratiebedrijf Amsterdam
Gemeentelijke Ombudsman Arre Zuurmond heeft onderzoek gedaan naar de gang van zaken bij re-integratietrajecten binnen de gemeente Amsterdam. Zijn bevindingen en aanbevelingen ter verbetering presenteerde hij in een brief aan de Amsterdamse
gemeenteraad.
In april van dit jaar berichtte Bureau Integriteit over misstanden bij het re-integratietraject in het Amsterdamse Bos. Toen vervolgens bleek dat deelnemers voor nazorg een telefoonnummer van de betreffende afdeling van WPI hadden gekregen, besloot de ombudsman een eigen onderzoek te starten. Ongeveer 750 deelnemers werden via een brief uitgenodigd voor een gesprek en de ombudsman trok met zijn caravan naar een viertal re-integratielocaties. Hij sprak daar individueel met ongeveer 85 personen - zowel deelnemers aan de trajecten als medewerkers van WPI- over hun ervaringen met de arbeidsre-integratie.
Uit de gesprekken met de deelnemers zijn geen signalen naar voren gekomen die wijzen op structurele discriminatie, intimidatie of machtsmisbruik van medewerkers ten opzichte van deelnemers. Wel werd de ongelijke positie tussen deelnemer en medewerker, met name met het aspect van verplichte werkzaamheden en bepaalde aspecten in de bejegening regelmatig als negatief gezien. Zo wordt soms gedreigd met sancties zoals kortingen op de uitkeringen. De meeste deelnemers waren positief over de begeleiding op de werkvloer. Werkmeesters zijn vakbekwaam en gemotiveerd om hun leerlingen het vak bij te brengen. Wel zouden zij beter in pedagogische- en organisatieprofessionele vaardigheden moeten worden opgeleid om deelnemers met problemen goed te kunnen begeleiden.
Zowel deelnemers als medewerkers vinden dat de diagnostiek door WPI moet worden verbeterd. Bij de keuze voor een bepaald traject wordt vooral uitgegaan van procedures en regels terwijl de nadruk zou moeten liggen op wat een deelnemer nodig heeft. Deelnemers gaven ook aan behoefte te hebben aan meer begeleiding, coaching en een betere informatievoorziening vanuit WPI. Ze zijn vaak onvoldoende op de hoogte van hun rechten en plichten en weten niet waar zij met klachten terecht kunnen. Meerdere deelnemers klaagden er over dat de reiskostenvergoeding niet kostendekkend is.
Medewerkers van WPI geven aan moeite te hebben met de samenvoeging van taken binnen de functie van klantmanager die voorheen in twee verschillende functies waren belegd. Zij houden zich nu zowel bezig met de persoonlijke begeleiding van deelnemers als met formele managementtaken, zoals het toepassen van strafkortingen.
WPI heeft te kennen gegeven een aantal verbeteringen reeds in gang te hebben gezet. Daarnaast zijn externe deskundigen in de arm genomen om de uitvoering van de arbeidsreintegratiete verbeteren. De ombudsman zal eind 2015 een vervolgonderzoek starten om na te gaan op welke manier de verbetervoorstellen zijn geïmplementeerd.
Klik hier om de brief aan de Amsterdamse gemeenteraad te downloaden
