Rapporten en zaakverslagen
Volharding in naheffingsaanslag gehandicapte is onredelijk
26-01-2012
In Amsterdam is er voor gekozen om gehandicapten gratis te laten parkeren. Met de Europese gehandicaptenparkeerkaart (hierna Europese GPK) mag de rechthebbende parkeren op algemene invalidenparkeerplaatsen, en met de Amsterdamse parkeervergunning voor gehandicapte bewoners (GA-vergunning) mag de rechthebbende parkeren op fiscale plekken. Een houder van een GA-vergunning heeft altijd ook een Europese GPK.
Een man die zowel de Europese GPK als de GA-vergunning heeft, rijdt tijdelijk in een leenauto. Hij heeft de kentekengegevens op de Europese GPK aan laten passen, maar de gegevens van de GA-vergunning niet. Hij legt de Europese GPK samen met de vervangende GPK zichtbaar op het dashbord van zijn auto. Als hij op een fiscale plek geparkeerd staat, krijgt hij een naheffingsaanslag van Cition. Cition verklaart zijn bezwaarschrift tegen de naheffingsaanslag ongegrond, want de man stond zonder een geldige GA-vergunning geparkeerd op een fiscale plek.
Gezien het streven van Amsterdam om gehandicapten gratis te laten parkeren én het gemak waarmee de controleur had kunnen vaststellen dat verzoeker een GA-vergunning had, getuigt het besluit van Cition om de naheffingsaanslag in bezwaar te handhaven niet van een redelijke belangenafweging. De ongegrondverklaring van het bezwaar duidt op een louter formele benadering. Dat is voor de ombudsman aanleiding een aanbeveling aan het rapport te verbinden.
Aanbeveling
De ombudsman verzoekt de portefeuillehouder Parkeren van stadsdeel Noord te bevorderen dat de naheffingsaanslag wordt ingetrokken en de kosten van de naheffingsaanslag aan verzoeker worden gerestitueerd.
De ombudsman verzoekt de portefeuillehouder Parkeren van stadsdeel Centrum te waarborgen dat de stadsdelen komen tot een eenduidige en een voor de parkeerder eenvoudige afspraak met betrekking tot de werkwijze bij het wijzigen van een kenteken van een GPK dan wel een GA -vergunning en de ombudsman over de uitkomst daarvan te informeren.
Opvolging
Op 21 december 2012 meldt het stadsdeel bereid te zijn de kosten van de naheffingsaanslag te vergoeden.
Op 12 februari 2013 laat de wethouder in reactie op de brief van de ombudsman van 8 november 2012 weten dat de stadsdelen bezig zijn om de procedures voor het aanvragen van een Europese Gehandicaptenparkeerkaart binnen de stad te harmoniseren. De procedure voor het verhuizen van gehandicaptenparkeerplaatsen op kenteken wordt in deze procesverandering meegenomen.