Rapporten en zaakverslagen
Verwarring over funderingsmeting
31-05-2012
Een man ontvangt eind 2010 een brief van de gemeente: bij een inspectie is geconstateerd dat de fundering van zijn huis mogelijk gebreken vertoont. De gemeente wil daarom meetboutjes aan zijn woning plaatsen. De man is onaangenaam verrast, omdat uit een rapport uit 2001 blijkt dat er binnen 25 jaar geen problemen aan zijn fundering te verwachten zouden zijn. Een eventueel funderingsprobleem zou voor hem grote financiƫle gevolgen kunnen hebben. Hij stelt een aantal vragen hierover aan de gemeente. Ook na beantwoording hiervan blijft voor hem onduidelijk waarom de gemeente wil meten. De gemeente stelt ook dat de man moet meewerken, anders is hij strafrechtelijk aansprakelijk. Kort hierna komen medewerkers van een bedrijf bij de man aan de deur met het verzoek om meetboutjes te plaatsen. De man meldt dat hij begrepen heeft dat hij verplicht is om mee te werken, maar de medewerkers laten weten dat de metingen plaatsvinden in het kader van het aanleggen van riolering en daarvoor is zijn medewerking vereist.
De man vindt de gang van zaken verwarrend en wendt zich tot de ombudsman. Uit zijn onderzoek blijkt dat de gemeente naar aanleiding van een visuele inspectie het huis van de man wilde monitoren op funderingsproblemen. Hierbij is het rapport van 2001 niet betrokken. Verder blijkt dat de sector Realisatie en Beheer en de afdeling Milieu- en Gebruikstoezicht niet van elkaars activiteiten op de hoogte waren. De gemeente zal naar aanleiding van deze zaak het handelen van beide onderdelen beter op elkaar afstemmen en betere communicatie verzorgen.
De ombudsman is van mening dat de gemeente de funderingsproblematiek eenzijdig benaderd heeft; zij had het rapport uit 2001 bij het onderzoek moeten betrekken en ook duidelijker moeten zijn over de aanleiding om het huis van de man te monitoren. Voorts hadden de gemeentelijke onderdelen beter moeten samenwerken en eenduidig moeten communiceren.
Reactie op het rapport
In juni 2012 bedankt de gemeente Zaanstad de ombudsman voor zijn onderzoek. De gemeente stemt in met de conclusies van de ombudsman en meldt dat inmiddels de nodige verbeteringen hebben plaatsgevonden. De functie van kwartiermaker funderingsherstel is ingevuld, met als doel de afstemming en samenwerking tussen de betrokken afdelingen tot stand te brengen. Deze functionaris organiseert structureel overleg tussen het Gemeentelijk Adviesbureau Funderingsherstel, de sectoren Handhaving en Realisatie & Beheer dat gericht is op het onderkennen van overlappende werkzaamheden. De gegevens over de meetbouten worden centraal geregistreerd en zijn toegankelijk voor alle betrokken afdelingen binnen het gemeentelijk apparaat waardoor iedereen kan nagaan of funderingsonderzoeken zijn opgestart. De informatie van onderzoeken die door het Gemeentelijk Bureau Funderingsherstel zijn uitgevoerd zijn op kaart verwerkt en beschikbaar voor raadpleging door de betrokken afdelingen.